Ritalin

Ritalin is de meest gebruikte medicatie in de bestrijding van ADD-klachten. In België staat het middel bekend onder de naam Rilatine maar er zijn ook merkloze varianten in omloop die meestal alleen met de tekst “Methylfenidaat” worden aangeduid. Het medicijn bestaat uit de werkzame stof Methylfenidaat dat sinds begin jaren zestig is geregistreerd. Het middel is verwant aan amfetamineachtige stoffen echter zijn er ook grote verschillen. De vergelijking met drugsoorten zoals speed en cocaïne zijn ook erg ver gezocht en misleidend. Uit onderzoek is gebleken dat dit middel bij ruim 70 procent van de kinderen en de volwassenen met ADD een bewezen effect heeft.

Ritalin of de merkloze variant bestaat uit tabletten van 10 mg en is na drie tot vier uur uitgewerkt. Om het gewenste effect te krijgen adviseert de fabrikant 10mg per 10 kilo lichaamsgewicht voor. Desondanks zijn er mensen die voldoende resultaten ervaren met lagere doseringen.

 • Max. bloedspiegel na 1,5 – 2 uur
 • Werkt uit na 2-4 uur
 • Begin met 4 x 10 mg, om de vier uur een tablet, van 8.00 tot 20.00 uur
 • Gebruik timer of GSM met alarm
 • Rebound = toename onrust, impulsiviteit, prikkelbaarheid en afname concentratie na uitwerken dosis
 • Na 1 en 2 wk evaluatie toedieningstijden, dosis en bijwerkingen
 • Doseren om de 2-3 uur bij rebound, vaak tot 23.00 uur
 • Dosis kinderen afhankelijk van effect en gewicht
 • Gemiddelde dosis volwassenen: 60 mg
 • Max. dosis volwassenen 1 mg / kg / dag

De volledige tekst van de bijsluiter kun je op deze site vinden.

Ritalin stimuleert de hersencellen tot het aanmaken en afgeven van bepaalde neurotransmitters die nodig zijn voor de juiste prikkeloverdracht. Bij mensen die geen ADD of ADHD hebben zou dit juist een overproductie veroorzaken die dan juist weer voor extra onrust zorgt. Desondanks wordt van dit middel veelvuldig misbruik gemaakt in het uitgaansleven. Het geeft mensen een extra pep wanneer ze ’s nachts langer willen doorgaan terwijl de hersenen zich voorbereiden op slaapstand. In deze slaapstand hebben de hersenen de gelegenheid nieuwe voorraden aan te maken en zetten de afgifte van bepaalde stoffen op een laag pitje. Bij langdurig misbruik zullen de hersenen hun eigen werkzaamheden stopzetten waardoor er een verslaving optreed. Ook zullen er verschijnselen van paranoïde gedachten, angst en gevoelens van extreme onrust en agitatie ontstaan. Wanneer er sprake is van ADD of ADHD zullen deze problemen niet snel voorkomen omdat in dat geval Ritalin/Methylfenidaat er voor zorgt dat er een natuurlijke en evenwichtige balans ontstaat in de werking van de hersencellen.

Zoals gezegd zijnt er ook merkloze varianten van Ritalin en is het de stof Methylfenidaat die zorgt voor de werking. Elke tablet, merk of vorm, bevat 10 mg Methylfenidaat. Toch zijn er genoeg verhalen van mensen die weldegelijk verschillen ervaren. Dit zou in theorie niet mogelijk zou moeten zijn en sommige apothekers of artsen zullen hun uiterste best zullen doen om je hiervan te overtuigen. Het is je goed recht om te vragen naar je voorkeur en dit mogen ze je niet weigeren.

De afgelopen tien jaar is het aantal personen die Ritalin gebruiken fors toegenomen. Vooral in de Verenigde Staten zorgt dit voor veel discussie tussen de voor– en tegenstanders. Er zijn inmiddels talloze websites en mediaberichten verschenen met veel kritiek. Helaas zijn de meeste verhalen erg suggestief en wetenschappelijk slecht onderbouwd. Methylfenidaat zou bijvoorbeeld ernstige hartritmestoornissen veroorzaken en een toename van zelfmoord bij jongeren. Laat ik voorop stellen dat er in de Verenigde Staten veel mensen lijden aan een overgewicht, een te hoog cholesterol en daaruit voortvloeiende hart –en vaatziekten. Inderdaad vormt de werking van Methylfenidaat voor deze groep mensen een verhoogde risico en is het wenselijk om eventuele gezondheidsrisico’s uit te sluiten door middel van een medische onderzoek. Ook in Nederland wordt dit nog te weinig gedaan door artsen en er zou een standaardprotocol moeten komen om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast zou regelmatig de bloeddruk gecontroleerd moeten worden. Mocht je twijfelen over je gezondheid en de eventuele risico’s dan mag je altijd om een extra onderzoek vragen.

Rest mij nog te vertellen dat de farmaceutische industrie een miljardenbranche is geworden en er spelenveel economische belangen. Aanbieders van nieuwe en alternatieve medicijnen hebben er belang bij dat er onrust ontstaat over een middel als Ritalin. De gebruiker is dan makkelijker over te halen om voor hun middel te gaan kiezen.

3 gedachten over “Ritalin”

 1. Ik ben een 34 jarige man (1,64m, 60 kg) met lichte tot matige ad(h)d en lichte vorm van autisme. Heb ervaring met gewone relatine (10mg) en de modified release versie. Relatine in de gewone versie geeft me een beetje meer rust in het hoofd, betere concentratie +impulscontrole, maar na 5 uur na inname crash ik, en ben dan een uurtje moe, voor mij geen aanrader en zou dit niemand aanraden voor 4 x per dag te gebruiken ook omwille van de prijs in België 1€/tablet. De verlengde afgifte versie werkt voor mij beter maar is in dezelfde dosering (10mg) te sterk en werkt bij mij 12 uur door nadat de eerste effecten voelbaar zijn. Crash ik wel niet van. De apothekeresassistente schreef op het doosje voor het avondmaal gebruiken, heb mevrouw op haar fout gewezen want relatine is een stimulerend middel. Ik gebruik dit medicijn niet elke dag want ben er zeker van dat dit na 3 dagen al verslavend gaat zijn. Zou jullie aanraden eens op een drugsforum naar ervaringen van gebruikers te zoeken en voorzichtiger te zijn met wat jullie aanraden. Een onwetend, naïef persoon die jullie raad opvolgt zou zich wel eens heel hard kunnen verschrikken, veel last ondervinden en in het ergste geval overlijden…

 2. Robin, je zaait onnodig paniek! Kom hier later uitgebreid en onderbouwd op terug. Zomaar roeptoeteren zonder onderbouwing helpt niemand, integendeel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *