ADD therapie, do’s en don’ts

Een goede therapeut zoeken die je kan helpen bij de psychosociale behandeling van je ADD kan moeilijk zijn. Hoe kan je de beste keuze maken? Hoe weet je dat je keuze een goeie is? Wat voor soort therapeut moet je kiezen? Zijn de kosten een factor? Je verzekering kan je keuzemogelijkheden beperken, hoewel de uitgaven voor diagnose en behandeling van je ADD waarschijnlijk de beste besteding zijn die je ooit zult doen.

Psychiaters zijn medisch specialisten (artsen) die na hun artsenopleiding specieke training hebben gehad in psychiatrie. Alleen artsen kunnen medicijnen voorschrijven. Psychologen hebben een universitaire graad in de psychologie, en maatschappelijk werkers hebben een HBO-opleiding gevolgd op dat gebied. (aanvullingen welkom)

Het is moeilijk om aan te geven wat voor soort therapeut or psycholoog het beste is, het is in ieder geval een goed idee om er een te nemen die je kunt betalen. Je helpt jezelf niet echt als je je in de schulden steekt om uit diepe emotionele pijn proberen te komen. De meeste sessies duren ongeveer een uur en kosten ongeveer 100 Euro. Probeer om (of meerdere) therapeuten een aantal korte vragen te stellen aan de telefoon voordat je een eerste afspraak maakt. Vraag naar hun opleiding en achtergrond. Beschrijf het soort problemen waar je hulp bij wilt.

Het moet een absolute voorwaarde zijn dat de therapeut bekend is met ADD bij volwassenen.

  • Hij of zij moet kennis hebben over ADD en de gevolgen ervan, zodat ze je kunnen helpen wegwijs te maken en je te realiseren dat je problemen die je in je leven bent tegengekomen het resultaat zijn van subtiele neurologische veranderingen in je hersenen, en geen karakterfouten of morele tekortkomingen.
  • Therapeuten voor volwassen ADD-ers kunnen wat meer richtinggevend zijn (directief) dan wat doorgaans gebruikelijk is in een “therapeutische relatie” (i.e. Rogeriaans). ADD-ers kunnen daar baat bij hebben omdat het voor ons wat moeilijker kan zijn om snel tot inzicht te komen.
  • Als je een therapeut vindt die een goede indruk maakt over de telefoon, vraag dan om een langer, persoonlijk, gesprek. Sommige therapeuten doen een eerste half uur voor de halve prijs. Anderen verwachten dat je voor een heel uur komt om kennis te maken en daarna te beslissen of je met elkaar verder wilt.
  • Let op je gevoelens bij deze eerste bijeenkomst. Het is belangrijk dat je iemand vindt waarbij je je op je gemak voelt, maar die je ook vriendelijk uitdaagt om meer van je innerlijk en ervaringen uit het verleden te verkennen. Het is belangrijk dat je iemand vindt die jou en je opvattingen respecteert, en die je 100% kunt vertrouwen. Als je het gevoel krijgt dat je moet liegen of informatie achterhouden, krijg je niet echt hulp.
  • Als je een therapeut vindt die je bevalt, geef het dan een keer of zes voordat je beslist om er mee door te gaan. Het duurt meestal wel zo lang om te bepalen waar je mee bezig wilt zijn en de problemen te benoemen.
  • De meeste goede therapeuten werken samen met hun cliënten aan behandeldoelen. Als deze zijn benoemd en opgeschreven, verzekeren ze dat jij en je therapeut op hetzelfde spoor zitten en aan dezelfde problemen werken. Zo kun je ook je vooruitgang – of het gebrek daaraan – in de therapie afmeten en met je therapeut eventueel de therapie aanpassen.
  • De meeste problemen hebben wel een half tot een heel jaar nodig. Bij ADD-ers kan het sneller gaan. Nadat ze een probleem hebben aangepakt, gaan ADD-ers over tot de orde van de dag. We blijven niet in het verleden steken. Je zou het gevoel moeten krijgen dat de therapeut je helpt en dat je vooruitgang boekt. Pas op voor therapeuten die door willen gaan met de therapie als jij er eigenlijk wel klaar mee bent. Misschien willen ze je meer “helpen” dan je eigenlijk “geholpen wil worden”.
  • Veel ADD-ers hebben geen intensieve langdurige therapie nodig op hun leven op het spoor te zetten en hun zelfvertrouwen te verbeteren – als ze niet een tijdens hun hele leven opgespaarde berg bagage achter zich aanslepen waar mee moet worden afgerekend.
  • Vaak is medicatie, het leren wat ADD is en wat niet, het aanleren van een aantal goede vaardigheden om met de ADD om te gaan, voldoende lichaamsbeweging en goed voor jezelf zorgen, naast de steun van contact met andere ADD-ers – desnoods online, genoeg. Soms hebben ADD-ers enkel “coaching” nodig in plaats van therapie. Ze hebben veel aan iemand die af en toe even checkt hoe de dingen gaan; iemand die de ADD-er helpt manieren te vinden om zijn of haar doelen te bereiken.
  • Nadat je stopt met therapie kan het een paar maanden of langer duren voordat je de nieuw verworven kennis die je opgedaan hebt in je dagelijkse leven kunt integreren. Dat is normaal: goede dingen – zoals nieuw, gezond gedrag, kost altijd wat tijd om zich te ontwikkelen.

Cynthia Hammer kreeg 11 jaar geleden de ADD diagnose toen ze 49 was. Haar leven verbeterde zodanig dat ze een support groep voor volwassen ADD-ers begon in Tacoma. Dat kleine begin, ADD resources, een nonprofit organisatie, is nu uitgegroeid tot een nationale organisatie in de USA met meer dan 600 leden, waar Cynthia parttime directeur van is.

Oorspronkelijke titel: ADD 101

door Cynthia Hammer, M.S.W.
Tacoma, WA—12 mei 2002

Gebruiksvoorwaarden: dit informatiemateriaal is ter beschikking gesteld door de auteur en Attention Deficit Disorder Resources. Het mag voor persoonlijke doeleinden herdrukt worden.

Eén gedachte over “ADD therapie, do’s en don’ts”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *