Boeken over ADD
Zoals inmiddels bekend heeft men in Nederland nog steeds de gewoonte om ADD te omschrijven als ADHD subtype 1. Daarom hebben diverse boeken ook ADHD als titel. Een goed voorbeeld is de Hulpgids ADHD van Hallowell. Vertaald uit het Engels hebben vertalers kosten nog moeite gespaard om ADD te veranderen in ADHD. Terwijl er bij de oorspronkelijke versie “Driven to Distraction” erg duidelijk wordt aangegeven dat het boek over ADD gaat.

Laat u niet misleiden door de titel. Ik heb deze boeken met zorg uitgekozen en hier geplaatst. De makkelijkste manier om één van deze boeken te bestellen is via bol.com door op de link te klikken onderaan de beschrijving.

Hulpgids ADHD

Hallowell, E.M. Hallowell & John J. Ratey

De auteurs bespreken nieuwe diagnostische instrumenten en behandelmethoden en verkennen het onderzoek naar alternatieve en aanvullende behandelingen. De kern van dit boek vormen waar gebeurde verhalen die ADHD laten zien in allerlei verschillende omgevingen, levensfasen en gradaties – en aangeven hoe je je sterke kanten kunt ontdekken en benutten en een geslaagd leven kunt leiden met ADHD. Dr. Edward M. Hallowell en Dr. John J. Ratey zijn beiden ADHD’er én psychiater. Bestel het boek hieronder via Bol.com.

Samen leven met AD(H)D

Ans Ettema-Essler, A. Nieborg

Een op de honderd Nederlanders heeft AD(H)D. Deze diagnose brengt niet alleen problemen met zich mee voor de AD(H)D’er zelf, maar ook voor zijn directe omgeving. AD(H)D kan (nog) niet worden genezen; de behandeling is daarom gericht op het onderdrukken van symptomen en het leren omgaan met de problemen die menig AD(H)D’er ervaart in het dagelijks leven. De sociale omgeving van de AD(H)D’er krijgt hierin een belangrijke rol toebedeeld. Bestel het boek hieronder via Bol.com.

Aandacht – een kopzorg?

Kathleen Nadeau

Nadeau beschrijft in het boek effectieve strategieën waarmee eventuele probleemsituaties kunnen worden voorkomen. Of volwassenen met ADD of ADHD nu problemen ervaren op het werk, in een relatie of waar dan ook, in simpele woorden zet Nadeau uiteen hoe zij beter met deze situaties om kunnen gaan. Praktische tips en hulpmiddelen worden afgewisseld met persoonlijke verhalen en aangrijpende voorbeelden. Ook wordt er ruime aandacht besteed aan de effecten van medicatie en psychotherapie en wordt er in een apart hoofdstuk stilgestaan bij de vraag wat ADD/ADHD voor vrouwen betekent. Bestel het boek hieronder via Bol.com.

ADHD bij volwassenen

Sandra Kooij

De auteur is psychiater en verdiept zich sinds 1995 in ADHD bij volwassenen. In haar boek beschrijft zij uitgebreid en systematisch achtereenvolgens de aanmelding, de diagnostiek, de behandeling (waarbij o.a. medicatie, coaching en psychotherapie veel aandacht krijgen) en samenwerking binnen en buiten de eigen zorgorganisatie. Het boek sluit af met een boekenlijst, een lijstje met internetsites, adressen en tenslotte zijn er uitgebreide bijlagen in verband met diagnostiek, medicatie en coaching. Helaas is dit bevat dit boek voornamelijk informatie voor hulpverleners en zal een gemiddelde lezer weinig aan dit boek ontlenen. Bestel het boek hieronder via Bol.com.

ADHD bij vrouwen

Patricia Quinn & Kathleen Nadeau

Het boek ADHD bij vrouwen is geschreven door specialisten op het gebied van ADHD en staat onder redactie van Quinn en Nadeau. Dat maakt het tot een onmisbare informatiebron voor iedereen die, al dan niet beroepsmatig, geïnteresseerd is in het gebied van ADHD bij volwassenen. Er komen onderwerpen aan bod die zeer specifiek zijn voor vrouwen en die voorheen nog weinig aandacht hebben gekregen. Zo bepleiten sommige auteurs dat het noodzakelijk is om de diagnostische criteria van de DSM-IV met het oog op sekseverschillen te herzien en gaan anderen in op de grote invloed van hormonen op vrouwen met ADHD. Bestel het boek hieronder via Bol.com.

ADHD en comorbiditeit

Thomas E. Brown

Aandachtstekortstoornis met of zonder hyperactiviteit (AD(H)D) gaat vaak gepaard met andere psychiatrische stoornissen, het verschijnsel dat comorbiditeit wordt genoemd. In ADHD en comorbiditeit gedurende de levensloop geeft een aantal deskundigen onder redactie van Thomas E. Brown een overzicht over de stand van zaken als het gaat om onderzoek, diagnostiek en behandeling van ADHD met de meeste klinisch relevante comorbide stoornissen, waaronder depressie, leerstoornissen, gedragsstoornissen, slaapproblemen, het gebruik van middelen. Er is aandacht voor alle leeftijdsgroepen, van peuters tot en met volwassenen. Bestel het boek hieronder via Bol.com.

Ja, ik doe het straks

Lucia van den Berg

De broers Erik en Olaf hebben behalve dyslexie ook ADD (Attention Deficit Disorder). Deze diagnose is pas na verloop van langere tijd gesteld. Daarvóór hebben ze heel wat vooroordelen en tegenslagen het hoofd moeten bieden. Lucia van den Berg beschrijft hun niet altijd leuke ervaringen op en buiten school, zonder in (zelf)beklag te belanden. Het zal voor menig ouder zeer herkenbaar zijn hoe een leven met ADD kan verlopen. Daarnaast zal het mensen in het onderwijs hopelijk duidelijk maken hoe lastig het leven voor kinderen met deze stoornissen kan zijn. Bestel het boek hieronder via Bol.com.

Zoek AD(H)D boeken op bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *