Dextro-amfetamine

Dextro-amfetamine is net als Ritalin/Concerta een aan amfetamine verwant geneesmiddel dat ook wordt gebruikt bij de behandeling van ADD. Het middel staat daarom ook op de lijst van opiaten. Na Methylfenidaat komt Dextro-amfetamine op de tweede plaats als het gaat om de farmaceutische behandeling van ADD. Het remt niet de heropname van de neurotransmitters, maar zorgt dat er méér neurotransmitters beschikbaar zijn. Hoewel de effecten en bijwerkingen bijna hetzelfde zijn lijkt Dextro-amfetamine toch vaak beter te werken bij mensen met alleen het overwegend aandachtstekort type.

Net als bij Ritalin moet ook Dextro-amfetamine verspreid over de dag in worden genomen. Dit middel heeft een langere werkingsduur (4-5 uur) dan Ritalin en is ook sterker. De dosering is over het algemeen de helft van wat men bij Ritalin gewend was. Het moet door de apotheek bereid worden in doseringen van vijf of tien milligram en op verzoek van de arts. Er is nog geen langer werkende vorm geproduceerd zoals bijvoorbeeld Concerta.

Methylfenidaat en dextro-amfetamine behoren tot de groep van Wekaminen.

Wekaminen ontlenen hun naam aan het “wek-effect”, dat wil zeggen de vermoeidheid wordt onderdrukt en men voelt zich energiek, opgewekt en alert. Vaak leidt het tot zelfoverschatting en de neiging veel te praten. Wekaminen remmen de eetlust, bemoeilijken het inslapen en verminderen de slaapdiepte. Andere effecten zijn onder andere bloedvatvernauwing (waardoor bloeddrukverhoging) en een versnelde
hartactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *